Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
home > nieuws

Nieuws

Aanwinst: Unieke Indianenpijp
28 oktober 2016

Bijzondere aanwinst voor Amsterdams museum
Op de bekende en veel bezochte Tribal Art Fair in De Duif in Amsterdam heeft het Amsterdam Pipe Museum een bijzondere aankoop gedaan. Etnografische handelaren uit Nederland, maar ook buitenlandse handelaren komen jaarlijks naar De Duif met volkenkundige objecten van goede kwaliteit. Het Amsterdamse museum kocht direct op de eerste dag al een zeldzame pijp. Het gaat om een figurale tabakspijp in de vorm van een gezadeld paard. Deze is gemaakt door de Indianen in de Plains van midden-Amerika. Het materiaal dat zij traditioneel gebruiken voor hun pijpen is 'catlinite', een vrij zachte rode steensoort die mooi gesneden en gepolijst kan worden. Naast de bekende vredespijp bestaat een bekend maar zeldzaam type pijp met een paardenhoofd. Paarden waren voor de Indianenstammen kostbaar en belangrijk voor de bisonjacht, vandaar dat zij ook op ceremoniële voorwerpen werden afgebeeld. In dit geval zien we achter het paardenhoofd ook het zadel, gestileerd vormgegeven. De pijp is aangekocht bij een Amerikaanse galerie. Dat ligt voor de hand omdat dergelijke inheems-Amerikaanse voorwerpen zelden in Europa verhandeld worden. De rood stenen pijp is gemaakt door de Sioux en wordt nu vanuit een Amerikaanse collectie verkocht aan het Amsterdam Pipe Museum. Hier in Amsterdam vormt de pijp een mooie aanvulling op de reeds bestaande collectie precolumbiaanse en native-Amerikcan pijpen.


Jongste museumbezoeker
21 oktober 2016

Vandaag ontving het Amsterdam Pipe Museum zijn jongste bezoeker. Dit schattige ventje woont in Amsterdam en kwam met zijn Roemeense vader. In zijn jonge leven heeft hij al zeker tweehonderd musea bezocht! Maar buiten dat blijkt hij ook een geboren fotomodel.


Cursus pijproken
20 oktober 2016

Pijproken, dat is genietend roken. Maar goed pijproken is niet zo eenvoudig. Er komt wat techniek bij kijken: allereerst het goed stoppen van je pijp, dan juist aansteken, rustig roken ... In één avond leer je in de praktijk de ins en outs van het genietend roken. Opgeven d.m.v. een amil aan info@pipemusem.nl; kosten € 25 pp


Nieuw gevelbord geplaatst
12 oktober 2016

Na de schilderbeurt van de voorgevel is nu ook de zichtbaarheid van het museum sterk verbeterd. Een op maat gemaakt bord aan het stoephek laat aan twee kanten het museum-logo zien. Omdat onze twee deuren, op de stoep en in het souterrain, nog al eens voor verwarring zorgen, is een extra aanwijzing toegevoegd dat de entree tot het museum via de museumwinkel gaat.