Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 4000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
home > nieuws

Nieuws

Onze kerstwens
24 december 2018

Het Amsterdam Pipe Museum wenst iedereen een vredige en bijzondere Kerst en een gezond en gelukkig 2019. Ook in het Nieuwe Jaar hopen wij dat u ons unieke museum en onze goed geoutilleerde museumwinkel weer zal bezoeken!


Nieuw op het web
21 december 2018

De bijzondere collectie pijpvormen van de firma Knoedgen uit Brée die ons museum eind augustus via pijpenfabriek Big Ben aankocht, zijn inmiddels schoongemaakt, ingeschreven en gefotografeerd. Vanaf nu zijn zij te zien in de online database van ons museum. Een eerste bestudering van dit materiaal bracht tal van nieuwe gegevens over de fabrieksgeschiedenis van Jean-Jacques Knoedgen naar voren. Zo blijkt dat een flink aantal vormen oorspronkelijk in Duitsland is gemaakt. Geheel onverwacht zijn er ook gereedschappen uit Gouda aangetroffen, bijvoorbeeld van Prince die in 1897 productiemallen naar België verkocht. Toch moet er nog heel wat gepuzzeld en gestudeerd worden eer de geschiedenis van deze bijzondere gereedschappen goed in kaart is gebracht en een gedegen artikel kan verschijnen.


Lezing kleipijpen op Vrijburg Conferentie
7 december 2018

Namens het Amsterdam Pipe Museum was Benedict Goes gevraagd als spreker op de zogeheten Vrijburhg Conferentie, een jaarlijks symposium over Nederlands erfgoed in Brazilië. Hij sprak die middag over de kleipijpen die op de schepen van de West-Indische Compagnie meegingen en dus nog altijd door archeologen langs de kusten van Brazilië worden gevonden. Aangezien het thema van de dag ambachten betrof, kwamen in de lezingen naast de kleipijp ook andere vormen van nijverheid aan bod die uit Nederland werden geïmporteerd zoals tegels en gereedschap rond de scheepsbouw. Een onverwacht aspect was de lezing over een cartograaf Cornelis Goliath, die rond 1640 vanuit Zeeland naar Brazilië trok om daar de kust in kaart te brengen.