Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
home > nieuws

Nieuws

Tomahawk
29 september 2018

Gedurende de Maand van de Geschiedenis besteden wij speciale aandacht aan de tomahawk. Deze iconische oorlogspijp van de Noord-Amerikaanse Indianen ziet er gevaarlijk uit, met een grote hakbijl onder de pijpenkop. Onze gidsen vertellen in hun rondleiding het complete verhaal, want de tomahawk is behalve een wapen vooral ook een object met een belangrijke symbolische en ceremoniële waarde. Van 1 tot 31 oktober toont onze wisselvitrine enkele fraaie tomahawks uit de depotcollectie van het Amsterdam Pipe Museum.


Maand van de bibliotheek
28 september 2018

Ongemerkt wordt achter de schermen altijd weer extra werk verricht dat de basis van ons museum als referentiecollectie en studieverzameling versterkt. Vanuit oogpunt van efficiëntie gebeurt dat werk vaak in blokken. Deze maand is ons litteratuurbestand bijgewerkt. Talloze nieuwe titels zijn in het systeem ingevoerd, compleet met een foto van de kaft voor de herkenbaarheid. Met dit werk overschreden we deze maand de magische grens van 10.000 bibliotheektitels, allen te vinden in het bibliotheekbestand op het web. Met dat aantal is onze website de grootste online database voor vakliteratuur op het gebied van het roken!


Designed by Nature
25 september 2018

Het Nederlands Zilver Museum in Schoonhoven opent op 4 oktober een prachtige tentoonstelling. Onder de titel Designed by Nature haalt het museum de natuur letterlijk in huis met het tonen van zilveren objecten geïnspireerd op de natuur ofwel platgezegd natuurlijke materialen opgeleukt met zilver. De inventiviteit van zilversmeden komt hierin tot uiting. Vijf objecten zijn uit onze collectie in bruikleen: twee schildpad tabaksdozen uit 1650 en 1720, gemshoorn en hertshoorn met zilver gemonteerd tot pijpenkop. Het modernste object is de adembenemende tabakspot van Jurriën Schiff uit 1997 waarin een struisvogelei verwerkt is, vanzelfsprekend met zilveren randen en een groen geëmailleerde knop. De expositie loopt van 4 oktober 2018 tot 10 juni 2019.