Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 2000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
home > nieuws

Nieuws

Dagboekfragment 29: 4 november 1993
28 april 2020

Om onze collectie in bredere kringen bekend te maken, hebben we het plan opgevat om een fotoboek te maken waarin de variatie van de tabakspijp is opgenomen. Arno Hammacher had zin in de klus, maar voorlopig geen tijd. Benedict is daarom zelf aan de slag gegaan zowel met schrijven als met fotowerk, voortvarend kun je wel stellen. Uitgeverij Uniepers zorgde voor de finale vormgeving en vandaag is de uitreiking van het eerste exemplaar. Dat wordt op het stadhuis van Leiden gepresenteerd door wethouder cultuur Henny Koek aan kunstkenner en pijproker Theo Laurentius. Het werd een aangename bijeenkomst met vele bekenden en sympathisanten. Wat een eer, Aart Goedewaagen was zelfs gekomen en ook Dirk van der Want, twee dierbare relaties van het eerste uur! Maar ook talloze vrienden en bekenden gaven acte de préséance. Ons grote geheim van die bijeenkomst: niemand wist dat wij onze uittocht uit Leiden nog dit jaar zouden aankondigen! Nieuwe plannen staan voor de deur, overigens niet echt te rijmen met deze uitgave want 25 Eeuwen roken, de verwonderlijke vormgeving van de pijp was toch wel heel duidelijk een Leidse publicatie.


Loodmodellen
22 april 2020

Een merkwaardige deelcollectie binnen de grote groep gereedschappen in ons museum is de serie loodmodellen. Dit zijn afgietsels in lood van de pijpvormen door de firma P. Goedewaagen & Zoon uit Gouda gemaakt. Deze massieve loden pijpen werden door de vormmaker gebruikt om de mallen in goede conditie terug te brengen wanneer ze gesleten waren. Interessant aan de loodmodellen is dat er een modelnummer staat ingeslagen. In sommige gevallen is de originele persvorm niet bewaard gebleven, doch alleen het model. Dat levert dan informatie over een specifiek pijpmodel inclusief het vormnummer. Een deel van deze loodmodellen staan al jaar en dag op onze online database, maar een forse groep was nog ongedocumenteerd. Dat is deze week gebeurd en leverde tal van nieuwe inzichten op. Inmiddels zijn ook de foto's van deze gewichtige collectie gemaakt, zij worden over een week of twee in de online database zichtbaar. Daarmee is weer een klus geklaard van het vele museumwerk dat ongemerkt achter de schermen doorgaat.


Dagboekfragment 28: 3 mei 1993
21 april 2020

Nadat Gerbrand Luttik decennia lang Afrikaanse pijpen verzamelde, belandde het materiaal vrij onverwacht bij de Rotterdamse galeriehouders Cathy van de Pas en Steven de Raat. Zij organiseerden er een expositie van en daar kochten wij een reeks aantrekkelijke en representatieve stukken. Na deze succesvolle tentoonstelling werden wij uitgenodigd om een bod op het overschot te doen. Dat bestond overigens niet alleen uit de left overs van de expositie, maar bevatte ook een groep pijpen die niet tentoongesteld waren. De collectie van Luttik was simpelweg te groot geweest voor totale expositie. Tsja, encyclopedisch als wij denken, treffen we bij aankomst in de Watergeusstraat een brede variatie aan antieke Afrikaanse tabakspijpen aan en kunnen als gebruikelijk niet weigeren. Het materiaal gaat in zijn compleetheid naar ons over. Zo hebben wij de mogelijkheid rustig te selecteren en te onderzoeken wat wel en niet belangrijk is om in de collectie op te nemen. In ieder geval lijkt dit een bijzondere verbreding van onze Afrikaanse collectie, die toch altijd weer lastig uit te breiden is.


Museumweek
20 april 2020

De Nationale Museumweek wordt dit jaar vanwege de corona-griep op een bijzondere manier gehouden: uitsluitend virtueel. De Museumvereniging heeft daarvoor een fantastische webpagina gebouwd met - vanwege het thema 75 jaar Vrijheid - een digitale reconstructie van De Dam, 3-dimesiomaal en bewegend. Op het Monument staan foto's geprojecteerd van een topstuk van elk museum in Nederland. Wij staan ertussen met een Amerikaanse vredespijp, voor ieder van kinds af aan hèt symbool van vrede. Klik op deze link voor de foto èn het verhaal: https://www.nationalemuseumweek.nl/pronkstukken/vredespijp/ De presentatie op De Dam is te zien op: https://goudenpronkstuk.nationalemuseumweek.nl/


Verzamelaarsbeurs in Utrecht
17 april 2020

Jarenlang al bezoeken wij de bekende Verzamelaarsjaarmarkt in Utrecht. Vroeger als standhouder, tegenwoordig om contacten met de handel en andere verzamelaars te houden. Ook vandaag zou dat het geval zijn, ware het niet dat de corona roet in het eten gooit. De beurs is vanzelfsprekend afgelast. Voor het eerst in jaren betekent dat geen trouvailles van deze enorme markt. Doorgaans zijn het geen schokkende zaken die je vindt, maar ook gewonere objecten zonder kunstwaarde kunnen voor de geschiedenis de moeite waard zijn. Vaak zijn juist die simpele of alledaagse dingen van een, twee of drie generaties terug nu ongelofelijk zeldzaam. En juist op deze beurs komen voorwerpen tevoorschijn die je totaal niet verwacht. Jammer dat deze kans nu voorbij gaat.


Dagboekfragment 27: 19 november 1992
14 april 2020

Pieter Kerdel heeft enkele van zijn pijprokende vrienden bijeengeroepen om een rookavond in ons museum te houden. Niet een gewone bijeenkomst, maar iets met klasse en schwung om te resulteren in een steungroep rond het museum die kan helpen de toekomst zekerder te maken en de basis hechter. En inderdaad, het wordt een bijzonder samenzijn. Invloedrijke personen uit zakenleven, bankwereld, politiek, ze delen één ding: het zijn pijprokers en via de pijp voelen zij zich onmiddellijk verbonden. Het ijs breekt bij binnenkomst, niet alleen door de glazen sekt, de warme band met de rookcultuur doet de rest. Kerdel is een eminent voorzitter en schetst tijdens de avond de plannen voor het museum, met ruimte voor meningen en gedachten, vooral enthousiasmerend. En verder, de betoverende Regentenkamer met zijn prachtige kleuren en ordelijke inrichting is de beste ambiance om lieden voor de cultuur van het pijproken enthousiast te krijgen, zeker als er op topniveau gecaterd wordt en er exclusieve dranken vloeien. Zo wordt het een memorabele avond. Wij zijn erg benieuwd welke richting deze stuurgroep uitgaat en wat dit voor ons museum kan betekenen.


Afrika-depot ingericht
9 april 2020

Het werk achter de schermen van ons voor publiek gesloten museum krijgt steeds meer zichtbaar resultaat. Aan het begin van de Corona-sluiting was er teveel achterstallige email, kleine werkjes die wel nodig maar nauwelijks zichtbaar zijn. Een tijd lang hebben we nu gewerkt aan het opnieuw ordenen, inpakken en inrichten van een depot met speciale aandacht voor de Afrika-collectie. Zoals eerder vermeld is deze groep vorig jaar fors aangevuld met een indrukwekkende verzameling Kongo-pijpen, vandaar dat herordening nu actueel was. Per land of per volk zitten de pijpen nu goed verpakt in dozen, die samen een eigen kast gekregen hebben. Daardoor is op andere plekken weer ruimte vrij gekomen voor ruimere opslag van andere zaken. Het is een hele klus om zo te schuiven en te passen, maar uiteindelijk is het resultaat een overzichtelijke collectie. Dat is precies de bedoeling.


Dagboekfragment 26: 10 juli 1992
7 april 2020

Een week werken is het geweest om de Oranjepijpen op Nassaublauwe zijde te naaien en paneel voor paneel geschikt te maken om een volledige vleugellengte in Paleis Het Loo in te richten. Tijdgebrek omdat iedere werkmiddag door de hoofdconservator doorbroken werd voor een langdurig, overigens vorstelijk diner in het nabijgelegen restaurant De Keizerskroon. Het lijkt wel of de hele staf van Het Loo koninklijke allure heeft. Enfin, het resultaat is toch op tijd af gekomen. De opening van de expositie Ik rook Oranje vindt plaats in de lezingenzaal aan de voorcour van het paleis. Directeur Vliegenthart leidde mij in, misschien niet met de meest complimenteuze woorden, maar ik mocht dat in een korte speech goedmaken. Daarna togen we naar de presentatie om met frisse ogen te lijken naar wat wij eerder gemaakt hadden. Vrienden, kennissen, ook onze voltallige jaarclub, ze waren er praktisch allemaal, van heinde en ver gelokt door de deftige uitnodiging op geschept papier. Enfin, ik zie dat het er keurig bij staat, het verhaal van de Oranjepijp heeft gestalte gekregen en is tot bijna koninklijke kringen doorgedrongen. Het is zelfs gelukt om Prins Bernhard te strikken voor het voorwoord in de catalogus, al moeten we het op de tentoonstelling zonder hem doen.


Vertaallijsten voor de database
2 april 2020

Zonder bezoekers gedurende de middaguren is er meer tijd voor het werk achter de schermen. Een van die onzichtbare taken is het werken aan de nieuwe database en de nieuwe website. We streven er naar binnen enkele maanden naast de Nederlandstalige website een Engelse site te lanceren. Voor die tijd moet er nog ongelofelijk veel vertaald worden. In de afgelopen weken hebben wij ons gebogen over de thesauri, lijsten met begrippen die in de database voorkomen en nu vertaald zijn in zowel Engels, als Duits en Frans. Een gigantische taak om de ellenlange lijsten met zoekwoorden als materialen, technieken, kleuren te vertalen. Vooral de vaktermen vormen vaak een struikelblok waar we met wat studie wel uitkomen. Wanneer de nieuwe site gelanceerd wordt, zullen de vertalingen automatisch zichtbaar worden in de objectbeschrijvingen, maar fungeren ook als zoekwoord. We verheugen ons nu al op het resultaat, al is het voorlopig nog even doorbijten.