Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
home > nieuws

Nieuws

Opmerkelijk rustige bezoekersmaand
28 februari 2020

Het is bekend dat januari een dip geeft in het bezoekersaantal, maar doorgaans komt dat in de daaropvolgende wintermaanden langzaam weer op peil. Zo niet dit jaar. Het is echt opmerkelijk zo weinig toeristen ons museum deze maand bezocht hebben. Daardoor valt des te meer op dat we dit jaar relatief veel Nederlandse bezoekers trekken. Zou het Amsterdam Pipe Museum dan toch nog bekendheid krijgen bij het Hollandse publiek? Door de extreme vertegenwoordiging van buitenlands bezoek, kregen we het idee dat de collectie alleen door mensen van ver geapprecieerd werd. Hoe het ook zij, iedereen is welkom. Kom dus gerust eens kijken, museumkaart is geldig, dus wat let je? En, tot 15 maart aanstaande zijn de meest bijzondere aanwinsten uit 2019 nog te zien.


Dagboekfragment 20: 7 november 1987
25 februari 2020

Een gebruikelijke gang in Parijs is een bezoek aan Denise Corbier, antiquaire en gespecialiseerd in antieke pijpen. Rue de l'Odeon is daarom bijna een garantie voor een bijzondere vondst. In haar gezellige overvolle winkel vind je naast pijpen veel sieraden en andere typische vrouwenartikelen. Denise is buitengewoon charmant en begroet ons altijd als oude vrienden. Ze heeft een wonderlijk circuit aan toeleveranciers die blijkbaar precies weten wat zij goed kan verkopen. En verkopen dat kan ze. Denise doet alsof ze speciaal voor jou iets heeft achtergehouden, door uit een la van een secretaire wat antieke pijpen tevoorschijn te toveren. Ook deze keer kopen wij een reeks voorwerpen. Meest opvallend is een manchetpijp in Franse stijl met het portret van de zanger Victor Raskin. Aan de onderzijde is deze gemerkt met "NIHOUL A NIMY DEPOSE", een Belgische pijp dus. Raskin was als volkszanger niet een beetje ijdel, hij liet op eigen initiatief portretpijpen maken om aan zijn fans uit te delen. Die fans zaten vooral in de oudelieden gestichten in het Zuid-Belgische. Een aanhang bijna kenmerkend voor volkszangers. Vaktechnisch is de Raskinpijp volmaakt met zijn welgemodelleerde kop met prachtige verhoudingen, het is dus een mooie aanwinst.


Dagboekfragment 19: 8 oktober 1987
18 februari 2020

Gisteren al is net op tijd het handboek afgeleverd, waaraan ik de laatste maanden zo hard heb gewerkt, vandaag wordt het eerste exemplaar uitgereikt. Receptie is vanaf half vijf in onze eigen regentenkamer. En stampvol dat het is. Veel vrienden en bekenden, maar ook talloze mensen uit de vakwereld. Het officiële deel wordt door de burgemeester van de Sleutelstad, Cees Goekoop ingeleid met wat lovende woorden over het museum met als hoogtepunt de uitreiking van het eerste exemplaar van het kersverse handboek. Professor Louwe Kooijmans krijgt dit in zijn functie als archeoloog bij het Rijksmuseum van Oudheden aangeboden. De burgervader tegenover de nestor van de Nederlandse archeologie. Daarna worden drankjes en hapjes rondgedragen en de bedienjongens kunnen er aanvankelijk maar amper doorkomen. En natuurlijk wordt er veel gepraat. Nooit eerder was het zo vol in het Hof Meermansburg, dat de driehonderd jaar oude vloeren dat kunnen dragen is altijd weer een wonder. Behalve trots over deze mijlpaal zijn we ook heel benieuwd wat het handboek teweeg zal brengen. Ik heb er in elk geval mijn ultieme kennis over de Nederlandse kleipijp in neergelegd.


Einde rookpaal in zicht
12 februari 2020

De Spoorwegen hebben sinds jaar en dag op elk perron rookpalen staan, waaromheen nog gerookt mag worden. Eind van dit jaar moet dat afgelopen zijn, in lijn met de algemene trend om het tabaksgebruik tegen te gaan. Het verdwijnen van de rookpaal kondigt het slot van een tijdperk aan waarin het sigarettenroken gedoogd werd. Roken wordt tegenwoordig met zoveel restricties omgeven dat het je de lust beneemt. En dat is terecht, verslaving is geen genoegen. Wij hopen dat de anti-rook zijn sporen zal verdienen zodat er in de toekomst wat nuchterder gekeken kan worden naar het niet-inhalerend en genietend pijproken. Dat zal de nieuwe bloei voor ons museum moeten worden. Niet de eeuwige associatie met alleen het slechte.


Dagboekfragment 18: 11 oktober 1986
11 februari 2020

Talloze formaliteiten zijn aan deze tentoonstelling vooraf gegaan. Bruikleenaanvragen met heel veel papierwerk. Vandaag is de big show: mijn lezing bij de opening van Kridtpipor, de expositie in het Stadsmuseum van Stockholm naar aanleiding van de unieke vondst van naar zeggen vierhonderdduizend kleipijpen. Het museum toont zich buitengewoon gastvrij door mij een compleet weekprogramma te bieden langs historische plekken, inclusief etentjes bij conservatoren aan huis. De lezing is zeker niet de beste die ik gegeven heb, niet omdat het in de Engelse taal gaat. De diaprojector zit dwars en mist blijkbaar de benodigde koeling. Als je iets langer bij een plaatje stilstaat zie je op het scherm de dia wegbranden. Eigenlijk heel mooi, zoals vanuit het centrum met een schitterend kleurenspectrum het beeld oplost, maar toch wel erg afleidend voor de spreker. Tsja, daar wordt je natuurlijk zenuwachtig van, snel spreken is het devies. Enfin, daarna is de officiële opening en onze bruiklenen op de tentoonstelling staan er prachtig bij. Verder is die opening een gelag zoals dat alleen in Stockholm kan. Fantastische hapjes, prachtige wijnen en heel veel gastvrijheid. En dat alles afgesloten met een diner in een historisch huis, speciaal afgehuurd voor de conservatoren met mij als gast. Overigens dat alles wel mede dankzij de financiële steun van het Zweedse tabaksmonopolie. Björn, Lotta, Elisabeth en Inga, heel hartelijk dank voor deze prachtige herinnering!


Voor 2020 de eerste aanwinst
4 februari 2020

Later dan gewoonlijk kwam vandaag de eerste aanwinst van dit jaar binnen. Het gaat om de hierbij afgebeelde pijpenkop van porselein. Een zogenaamde stummel, een veelvoorkomend type maar met een curieuze beschildering. In meerkleuren gepenseeld schudden twee handen elkaar. Erachter is een bloemboeket te zien met langs de ketelrand "ES BLUHEN ROSEN U. UELKEN WIE AUCH VERGIESS MEIN NICHT" en "DORHUBER SIE VERWELKEN NUR WAHRE FREUNDSCHAFT NICHT". Het is een typische boerenpijp uit de negentiende eeuw, zoals die indertijd veel ten geschenke werden gegeven. Zij onderstrepen vriendschap en liefde. Het is een genre dat nog wel met een extra exemplaar in onze collectie vertegenwoordigd mag zijn, want deze ooit algemene voorwerpen zijn tegenwoordig aardig zeldzaam geworden. Bijzonder hier is de perfecte staat van het voorwerp samen met een pedigree die veertig jaar teruggaat.


Eerste fotoweek van het jaar
2 februari 2020

Fotografie is in het Amsterdan Pipe Museum een klus voor de winter: de dagen zijn korter, de avonden zijn langer en geschikt om je terug te trekken in de fotostudio. Zo gaat het ieder jaar. Deze keer is het pas laat, begin februari dat we kunnen beginnen, in december en januari vroegen andere taken onze aandacht. Dat fotograferen geeft veel voldoening, zeker nu er een behoorlijke reeks aanwinsten ligt te wachten. Als eerste komt de prachtige groep etnografische pijpen uit zwart Afrika aan de beurt. Uitdagend om aan te pakken, maar tevens lastig. De pijpen in donkere houttinten zijn moeilijk in beeld te brengen. Let op onze online-collectiedatabase voor de eerste resultaten!