Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 4000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 0,
			speed: 4000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 1000,
			speed: 3000
		});
home > nieuws

Nieuws

Artikel over twee luxe pijpenkoppen
30 januari 2020

Nog deze maand op onze website, het eerste artikel van Don Duco in dit jaar. Besproken worden twee houten pijpenkoppen van een bijzonder model, beide voorzien van luxe zilvermontage. Het gaat om pijpen uit warrelhout gemaakt, in de stijl van de Duitse stad Ulm. Een van de pijpenkoppen toont zilveren figuren in Turkomanie-stijl op het deksel. In dit artikel bespreekt de conservator de herkomst van dit specifieke pijpmodel en de wijze van vervaardiging. En niet te vergeten de bijzondere houtsoort, die wij een paar jaar geleden zo hebben genoemd. Het wordt speciaal voor deze Duitse pijpen gezocht en gezaagd. Lees het artikel en ervaar hoe de auteur door zorgvuldig kijken en vergelijken tot nieuwe conclusies komt. Opnieuw wordt duidelijk dat er over iedere pijpensoort veel meer te zeggen is dan het vaak lijkt. Zo biedt onze collectie steeds weer nieuwe gezichtspunten.


Dagboekfragment 17: 17 april 1986
28 januari 2020

De bonte avond markeert feestelijk het eind van het Gouda kamp voor jongeren van vijftien tot twintig jaar. Ook dit jaar weer en nu met een eindeloos lang gedicht waarin aan iedere deelnemer zijn eigen, lang niet altijd even malse couplet is gewijd. Verder optredens van iedereen die nog een laatste indruk op de groep wil maken. Deze keer met een heuse look-a-like Madonna. Wat in Godsnaam is het succes van deze archiefweken, waarop er van negen tot vijf in de studiezaal van het Goudse archief gezwoegd wordt op moeilijk leesbare teksten die voor een tiener lang niet altijd verstaanbaar zijn. Het hoogtepunt van de dag een gigantische zak drop op tafel, waarnaar al gauw de hele studiezaal ruikt. Hoe het ook zij, het kopieerklasje van Duco zoals het personeel ons achter de schermen noemt, is geliefd bij het archiefpersoneel en de vaste bezoekers. Ook voor hen is de aanwezigheid van een dozijn tieners een complete breuk met iedere andere week. Maar de deelnemers zijn ook onverdeeld positief, er wordt wat afgelachen. Morgenvroeg breken we de tenten weer op en gaat ieder weer zijn eigen weg. De harde kern zien we de volgende keer weer terug, zo gaat dat al jaren. Ondertussen vullen de Goudabanden op het schap zich met historische informatie over de nijverheid en de lieden die zich daarvoor inspanden.


Dagboekfragment 16: 11 maart 1986
21 januari 2020

Aart van der Want, de huidige eigenaar van de pijpenfabriek Zenith, komt vandaag de geschenkpijpen voor dit jaar afhalen. Het is al meer dan een generatie gebruikelijk dat Zenith haar vaste klanten op de verjaardag van de fabriek een historische kleipijp schenkt. Sedert het moment dat Steef van Loon door rugklachten geen pijpen meer perst, komt de kleipijp in het Pijpenkabinet tot stand en wel door Benedict Goes die ze perst in de kelder van het museum. Dit jaar heeft Aart voor een imitatie houtmodel gekozen, misschien niet het meest sexy pijpje. De keuze uit de oude pijpvormen van de fabriek is kennelijk beperkt. Enfin, ze liggen klaar, ruim honderd in het getal. Zij moeten de wereld laten zien dat de Goudse pijpennijverheid nog springlevend is, ondersteund door de vlotte babbel van de jonge directeur. Weinigen zullen zich afvragen wat dat betekent en niemand mag het antwoord weten: dat de nijverheid verdwenen is en nog slechts steunt op een museaal initiatief.


Expo aanwinsten 2019
20 januari 2020

Traditiegetrouw stellen we jaarlijks een selectie aanwinsten van het afgelopen jaar tentoon. Met 360 aankopen was 2019 weer bijzonder succesvol. De grootste groep is een verzameling Kongo-pijpen, waarvan we nu drie fantastische exemplaren tonen met staande negerfiguren in de pijpensteel. Noord-Amerika is vertegenwoordigd met twee prachtige Indianenpijpen van rode pipestone, voor de Indianen een heilige steen. Verder zijn er twee zeldzame Inuit-pijpen te zien, een houten exemplaar en een pijp gesneden uit walrustand. Van Europese oorsprong zijn enkele zeer verfijnde met de hand geboetseerde pijpen met levensechte portretten. Uitverkoren om te tonen zijn ook enkele Europese snuifdozen met snijwerk in coquillanoot of hout. Van buitengewone charme tenslotte is een houten figuurpijp met een leeuw en een griffioen broederlijk naast elkaar, afkomstig uit de Parijse antiekhandel. Kom de keuze uit de aanwinsten zelf bewonderen, ze staan tot 15 maart in de wisselvitrine in het museum opgesteld.


Dagboekfragment 15: 18 oktober 1984
14 januari 2020

Een mooie traditie en prettige afwisseling is het jaarlijkse herfstkamp met jongeren van de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis, die ik samen met Benedict leidt. De derde dag van dit kamp dicteert weer verder graven op de kaalslag aan de Nobelstraat in Gouda. Volstrekt onverwacht treffen we onder de fundamenten die we gisteren grotendeels hebben weggehakt een stortlaag met een groot aantal versinterde pijpenkoppen en vooral stelen aan, geconcentreerd in een laag van zo'n decimeter dikte. Wat er nou precies gebeurd is indertijd op het stuk waar wij nu graven is nog niet duidelijk. Wel de datering van de rampspoed: ergens in de jaren 1630 tot 1650. Absoluut een uniek moment, want het gaat om een bedrijfsstort van een pijpmaker waarvan er nog niet zo veel zijn gevonden en zeker niet een die overwegend misbaksels oplevert. Pijpenkoorts dus, niet alleen bij de kampleiding, ook bij de deelnemers. Met de snel invallende duisternis van een herfstdag proberen we nog zo lang mogelijk door te graven, met eksterogen lukt dat tot tegen acht uur. Morgen verder!


Dagboekfragment 14: 14 oktober 1983
7 januari 2020

Een prachtige titel heeft Harry Tupan voor zijn tentoonstelling bedacht: Wolken van genot. Vandaag wordt die geopend. En het is niet alleen een tentoonstelling, maar er verschijnt ook een boek bij. De gekozen verhaallijn van de presentatie is chronologisch en voert je door de betrekkelijk kleine zalen van het Drents Museum van Assen. Daar wordt een flink aantal aspecten van de veelzijdige Nederlandse rookgeschiedenis uitgelicht. Veel bezoekers zullen denken dat het een samenwerking tussen Brongers en Grippeling is, twee conservatoren met oog voor traditionele onderwerpen. In werkelijkheid gaat het om het werk van Harry. Hij heeft de objecten geselecteerd en de teksten geschreven. Ja, veelbelovend voor iemand midden twintig. Ik heb het werk van mijn studiegenoot van nabij mogen volgen. Maar nu de opening en terecht tijd voor veel loftuitingen. Alle kopstukken zijn er, verschillende ervan ook bruikleengevers. Het museum toont zich gastvrij, drankjes en hapjes gaan rond en iedere bezoeker krijgt na afloop een pijp en een puntzakje tabak mee naar huis.