Amsterdam Pipe Museum
$('#mast1').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
$('#mast4').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast7').cycle({
			delay: 2000,
			speed: 3000
		});
$('#mast10').cycle({
			delay: 0,
			speed: 3000
		});
home > nieuws

Nieuws

Promotiefilm Amsterdam Pipe Museum
22 april 2017

Onze trouwe en veelzijdige vrijwilliger IJsbrand van Dijk voltooide deze week een promotiefilm over ons museum. Een knap stukje werk waarin de veelzijdigheid van het museum goed naar voren komt. Wij hopen dat deze drie minuten durende film die ook op youtube te zien zal zijn zal bijdragen tot de populariteit van de tabakspijp èn de bekendheid en van ons bijzondere museum.


Blote vrouwen terug uit Groningen
12 april 2017

Vandaag kregen we van het Noordelijk Scheepvaartmuseum uit Groningen onze bruiklenen terug. Op hun tentoonstelling ‘Land van Belofte, prostitutie in het A-Kwartier' prijkten van 16 december 2016 tot en met 2 april 2017 de stoutste pijpen uit onze collectie. Porseleinen stummels met blote dames waren onderdeel van de lichte zeden die in het beruchte A-Kwartier in Groningen heersten. En wat te denken van de poes in de onderhoek van een van de afbeeldingen, die aan een fallus knaagt. Voorlopig staan deze beelden die het daglicht slecht kunnen verdragen weer veilig in het donker van ons depot tot een volgende bruikleenaanvraag volgt.


Ons echte goud
10 april 2017

Tijdens de Museumweek maakten we van bezoekers portretfoto's met hun favoriete object uit onze museumcollectie. De aftrap werd gegeven door een van onze vaste bezoekers. Daarna volgden talloze personen ieder met hun eigen voorkeur die zij met een gouden lijst voor het verkozen object uit hebben gelicht. Dat de publieksfavorieten sterk uiteenlopen bewijzen de foto's. Hartelijk dank aan die bezoekers die voor de camera poseerden. Kijk voor de foto's op onze facebookpagina!


Objecten uit Nusantara
3 april 2017

Als geregistreerd museum kreeg het Amsterdam Pipe Museum de kans voorwerpen over te nemen uit de collectie van het museum Nusantara in Delft dat noodgedwongen sluit. Nusantara was meer dan een eeuw het museum van de Indische archipel met een unieke collectie. Ruim vijftig voorwerpen die met roken en betelkauwen te maken hebben zijn aan ons museum toegekend. Vandaag kwamen deze voorwerpen aan, verpakt in grote dozen. De komende weken zullen zij worden schoongemaakt en ingeschreven om daarna op onze database te worden getoond. Zij verfijnen onze collectie Nederlands-Indië. Op de foto een van de aanwinsten, een zeldzame handkwispedoor uit Karawang op West-Java. Een fragiel object, waarschijnlijk de enige in zijn soort dat uit de negentiende eeuw bewaard bleef. Het voorwerp werd al in 1894 door de voorganger van Nusantara verworven.


Deze week Museumweek
1 april 2017

Als vorig jaar is het van zaterdag 1 april tot en met zondag 9 april weer museumweek, weer onder het motto Ons echte goud. Dit jaar adverteren wij met een bijzondere tabakspijp waaraan geen goud te bekennen is maar die wel de gouden handen van de maker reflecteert. Het gaat om een houten pijp van Hongaarse oorsprong daterend uit de jaren 1840. Prachtig aan deze pijp is het gouden vakmanschap want deze bijzondere houten pijp is volledig ingelegd met glanzende stukjes paarlemoer in verfijnde geometrische patronen. Als hoofdmotief zien we rondom de ketel zien we driemaal een dubbelkoppige adelaar die naar het keizerlijke wapen verwijst en geplaatst is in een hartvorm. De pijp betreft een aanwinst van het afgelopen jaar, voor dit jaar onze mascotte!